Titel: Syn av ångbåt - sjörå

Meddelare: Fiskare Nils Norlander  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Bönhamn

Det är en 55 år sedan. Jag och Olov Nänsén i Näs skulle ro en strömmingslast till Härnösand. Då vi nådde Långskär fick vi se ångaren Angur komma mot oss. Vi såg den båda två men allt i sänder det var, försvann ångaren helt och hållet och på ett ögonblick. Inte sjönk dem, utan dunstade bort. Vi hade hört sägas att sådana syner skall förebåda hårt väder och därför rodde och seglade vi av alla krafter för att hinna undan stormen. Det lyckades oss även nå fram till stan utan äventyr, men då bröt det lös en mycket svår sydoststorm. Om vi varit ute till sjös då, så vi varit tvungna söka hamn. Det var sjörået som uppenbarade sig i båtens skepnad.